Komu priporočamo kompresijske nogavice?

Kompresijske nogavice so pomemben pripomoček za tiste, ki želijo izboljšati cirkulacijo v nogah, zmanjšati bolečine in otekline ter preprečiti različne zdravstvene težave, priporočajo se ljudem s specifičnimi zdravstvenimi težavami in stanji, kjer lahko pomagajo izboljšati cirkulacijo krvi in zmanjšati tveganje za različne zaplete. Izbirate lahko lahko med nogavicami, ki segajo do kolena ali do dimelj, ali pa se odločite za hlačne nogavice.

Kompresijske nogavice brez prstov

Komu priporočamo kompresijske nogavice?

 •  Ljudem s krčnimi žilami: Kompresijske nogavice lahko pomagajo zmanjšati pritisk v venah in preprečujejo razširitev ven, kar je pogosta težava pri ljudeh s krčnimi žilami.
 • Bolnikom po operacijah: Po operacijah, zlasti na spodnjih okončinah, lahko kompresijske nogavice pomagajo pri preprečevanju krvnih strdkov in zmanjšajo otekanje.
 • Ljudem s kroničnimi oteklimi nogami (edemi): Kompresijske nogavice lahko pomagajo pri odvajanju odvečne tekočine iz okončin, kar zmanjša oteklino.
 • Bolnikom s trombozo: Ljudem, ki so že imeli globoko vensko trombozo (GVT) ali so ogroženi zaradi nje, se lahko priporočajo medicinske kompresijske nogavice za preprečevanje ponovitve.
 • Ljudem z razjedami na nogah: Pri nekaterih bolnikih s razjedami na nogah lahko kompresijske nogavice pospešijo celjenje in preprečijo nadaljnje težave.
 • Športnikom in rekreativcem: Kompresijske nogavice so včasih priporočljive tudi športnikom za izboljšanje cirkulacije in zmanjšanje mišične utrujenosti med vadbo ter za hitrejšo regeneracijo po njej.
 • Ljudem, ki imajo dolgotrajno stoječe ali sedeče delo: Tisti, ki preživijo dolgo časa v enakem položaju, imajo večje tveganje za težave s cirkulacijo, zato se jim lahko priporočajo preventivne kompresijske nogavice.

Preventivne kompresijske nogavice

Preventivne kompresijske nogavice so idealna rešitev za ljudi, ki želijo preprečiti morebitne zdravstvene težave, kot so krčne žile, in tiste, ki preživijo veliko časa stoje ali sede, kot tudi na daljših poteh – letalo….. Te nogavice nežno stiskajo noge, s čimer spodbujajo boljši krvni pretok.

Uporaba preventivnih kompresijskih nogavic lahko zmanjša otekline, bolečine in občutek težkih nog. Pri izbiri pravilne velikosti in stopnje kompresije je pomembno, da poslušate svoje telo in upoštevate svoj življenjski slog ter morebitne zdravstvene potrebe. Statistični podatki kažejo, da vsak peti 20-letnik in kar 80% starejših od 65 let ima razne bolezenske spremembe na venah, kot so npr. krčne žile.

Kompresijske nogavice za vsakfanjo uporabo.

Kompresijske kategorije, med katerimi lahko izbirate:

 •  40 Den – 8-11 mmHg: Ekstra lahka kompresija se priporoča za spodbujanje krvnega obtoka nog in lajšanje utrujenosti in izčrpanosti
 • 70 Den – 12-17 mmHg: Lahka kompresija se priporoča za lahke motnje cirkulacije, nagnjenost krčnih žil in za nosečnice
 • 140 Den – 18-22 mmHg: Srednja kompresija za zdravljenje lahke kronične venske insuficience, krčne žile, otekline in nosečnice
 • 280 Den – 22-27 mmHg: Visoka kompresija za zdravljenje venske insuficience, krčne žile, za post-kirurško terapijo in preprečevanje tromboze

Omenjena kompresija se nanaša na gleženj in se postopoma zmanjšuje na stegnih, 70% na gležnju in 40% na stegnu, kar zagotavlja pravilno in dobro prekrvavitev.

Medicinske kompresijske nogavice

Medicinske kompresijske nogavice so namenjene ljudem, ki se že soočajo z določenimi zdravstvenimi stanji, kot so globoka venska tromboza ali limfedem. Te nogavice so pogosto del zdravstvenega načrta zdravljenja in se uporabljajo za lajšanje simptomov.

Medicinske kompresijske nogavice

Medicinske kompresijske nogavice so na voljo v različnih stopnjah kompresije:

 • Razred 1- srednja kompresija / 15-21 mmHg
 • Razred 2- zmerna kompresija / 23-32 mmHg
 • Razred 3- močna kompresija / 34-46 mmHg

Najpogostejšo priporočena s strani strokovnjaka je Razred 2.

Pri izbiri medicinskih kompresijskih nogavic je nujno upoštevati nasvet zdravstvenega strokovnjaka in slediti navodilom za pravilno uporabo.

Razumevanje Stopnje Kompresije

Ko izbirate medicinske kompresijske nogavice, je pomembno razumeti različne stopnje kompresije, ki so na voljo. Kompresijske medicinske nogavice pri pravilni umeritvi zagotavljajo zmanjševanje tlaka od gležnja proti stegnu (fiziološki lijak). Tlak, ki ga kompresijske medicinske nogavice izvajajo v gležnju, je standardiziran, v predelu meč pade na 70 % vrednosti, v predelu stegna pa na 40 % vrednosti. Nogavice lahko segajo do kolena ali do dimelj. Pri večini bolnikov je smiselna uporaba dokolenk, posebno v toplejših mesecih. Običajne preventivne nogavice izvajajo tlak 18 mmHg v predelu gležnja in 8 mmHg v predelu stegna. Svetujejo se tudi zdravim osebam s pozitivno družinsko anamnezo za kronično vensko popuščanje. Pri napredovalih stadijih pa je kompresijsko zdravljenje smiselno. Pri bolnikih s simptomatskimi varicami, predvsem pa pri stalnem otekanju gležnjev oziroma goleni (blago kronično vensko popuščanje), ki jih ne bodo zdravili z invazivnimi posegi, priporočamo kompresijsko zdravljenje s tlakom na gležnju 20–30 mmHg (nogavice razreda II).

Športne kompresijske nogavice

Športne kompresijske nogavice so posebne nogavice, namenjene športnikom in rekreativcem. Glavna značilnost teh nogavic je, da so izdelane iz elastičnih materialov in zagotavljajo kompresijski pritisk na noge. Ta pritisk pomaga izboljšati prekrvavitev, zmanjšati otekanje in utrujenost ter pospešiti okrevanje po športni aktivnosti. Tukaj je nekaj ključnih razlogov, zakaj ljudje uporabljajo športne kompresijske nogavice:

 • Povečana cirkulacija: Nogavice izvajajo pritisk na mišice in žile, kar poveča pretok krvi in kisika v mišice med vadbo. To lahko izboljša vzdržljivost in zmanjša tveganje za krče.
 • Zmanjšanje otekanja: Kompresijske nogavice pomagajo preprečiti otekanje nog med dolgotrajnimi športnimi aktivnostmi ali potovanjem.
 • Izboljšano okrevanje: Po vadbi lahko nošenje kompresijskih nogavic pomaga zmanjšati bolečine v mišicah in pospešiti proces okrevanja.
 • Podpora mišicam: Kompresijske nogavice nudijo stiskanje mišic, kar pomaga zmanjšati vibracije in utrujenost mišic med vadbo.
 • Preprečevanje poškodb: Pravilna podpora in kompresija lahko zmanjšata tveganje za poškodbe, še posebej pri športih z veliko skakanja ali hitrimi spremembami smeri.

Pri izbiri športnih kompresijskih nogavic je pomembno, da izberete prave velikosti in stopnjo kompresije glede na vaše potrebe. Prav tako je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom ali zdravnikom, da vam pomagajo izbrati pravilne nogavice za vašo specifično uporabo.

Športne kompresijske nogavice

Med športne kompresijske pripomočke med vadbo spadajo tudi KOMPRESIJSKI ROKAVČI IN KOMPRESIJSKI NOGAVČKI.

Športni kompresijski rokavčki

Športni kompresijski rokavčki so podobni konceptu športnih kompresijskih nogavic, vendar so oblikovani za roke namesto za noge. Ti rokavčki so narejeni iz elastičnih materialov in zagotavljajo kompresijski pritisk na roke. Glavni namen športnih kompresijskih rokavčkov je zagotoviti podporo, izboljšati prekrvavitev in zmanjšati utrujenost rok med športnimi aktivnostmi. Nekatere ključne razloge za uporabo športnih kompresijskih rokavčkov vključujejo:

 1. Podpora mišicam: Rokavčki nudijo kompresijski pritisk na mišice rok, kar pomaga zmanjšati vibracije in utrujenost mišic med športom. To je še posebej koristno pri športih, ki vključujejo ponavljajoče se gibe rok, kot so tek, kolesarjenje, plezanje, tenis in dvigovanje uteži.
 2. Povečana cirkulacija: Kompresijski rokavčki izboljšajo prekrvavitev v rokah, kar lahko izboljša vzdržljivost in zmanjša tveganje za poškodbe.
 3. Izboljšano okrevanje: Po športni aktivnosti lahko nošenje športnih kompresijskih rokavčkov zmanjša bolečine v mišicah in pospeši proces okrevanja.
 4. Zmanjšanje oteklin: Podobno kot pri nogavicah, tudi rokavčki lahko pomagajo preprečiti otekanje rok med vadbo ali po njej.
 5. Toplota in zaščita: Rokavčki lahko tudi nudijo določeno toploto in zaščito pred zunanjimi elementi, kar je koristno pri športih na prostem.

Pri izbiri športnih kompresijskih rokavčkov je pomembno, da upoštevate pravilno velikost in stopnjo kompresije glede na svoje potrebe in vrsto športa, ki ga izvajate. Kot pri kompresijskih nogavicah je priporočljivo posvetovati se s strokovnjakom ali zdravnikom, da izberete prave rokavčke za svoje specifične potrebe.

Kompresijske nogavice - rokavčki

Športni kompresijski nogavčki

Športni kompresijski nogavčki so posebne nogavice, oblikovane za športnike in rekreativce, samo da so brez podplata. Glavna značilnost teh nogavic je, da izvajajo kompresijski pritisk na noge in so primerne za tiste športnike, ki jim gleženj ne oteka, so pa vseeno odlična podpora športnikom v področju golenice.  To pomeni, da nudijo stiskanje na nogah, ki lahko prinaša različne koristi med športnimi aktivnostmi. Spodaj so navedeni nekateri razlogi, zakaj ljudje uporabljajo športne kompresijske nogavčke:

 1. Povečana cirkulacija: Kompresijski nogavčki izboljšajo prekrvavitev v nogah, kar lahko pomaga pri večji dostavi kisika in hranil v mišice. To lahko izboljša vzdržljivost in zmanjša tveganje za krče.
 2. Zmanjšanje utrujenosti in oteklin: Med vadbo ali športnimi aktivnostmi kompresijski pritisk pomaga zmanjšati utrujenost nog in preprečiti otekanje.
 3. Izboljšano okrevanje: Po vadbi nošenje kompresijskih nogavčkov pomaga zmanjšati bolečine v mišicah in pospešiti proces okrevanja.
 4. Podpora mišicam: Kompresijski nogavčki nudijo dodatno podporo mišicam in sklepom, kar zmanjšuje tveganje za poškodbe.
 5. Preprečevanje žuljev in drgnjenja: Nekateri športniki nosijo kompresijske nogavčke, da zmanjšajo trenje in preprečijo nastanek žuljev na nogah med tekom ali drugimi športi.

Pri izbiri športnih kompresijskih nogavčkov je pomembno izbrati pravilno velikost in stopnjo kompresije, ki ustreza vašim potrebam. Prav tako se posvetujte s strokovnjakom ali zdravnikom, če potrebujete nasvet o izbiri nogavic za določen šport ali namen. Športni kompresijski nogavčki so na voljo v različnih stilih, barvah in materialih, zato lahko izberete tiste, ki najbolj ustrezajo vašim potrebam in okusu.

Kompresijske nogavice - nogavčki

Potovalne kompresijske nogavice

Potovalne kompresijske nogavice so posebne nogavice, namenjene potnikom, ki potujejo na dolge razdalje, zlasti na letalih ali avtobusih. Mamen teh nogavic je izboljšati udobje in zmanjšati tveganje za različne težave, ki se lahko pojavijo med dolgimi potovanji. Nekatere pomembne lastnosti in koristi potovalnih kompresijskih nogavic vključujejo:

 1. Izboljšana cirkulacija: Potovalne kompresijske nogavice izvajajo rahel pritisk na noge, kar pomaga pri izboljšanju krvnega obtoka in preprečuje otekanje nog med dolgimi obdobji sedenja.
 2. Preprečevanje globokih venskih tromboz: DVT je resna zdravstvena težava, ki se lahko pojavi med dolgimi leti ali potovanji. Kompresijske nogavice pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek krvnih strdkov v nogah.
 3. Udobje in manj utrujenosti: Potovalne kompresijske nogavice zmanjšujejo utrujenost nog in nelagodje, ki se lahko pojavi med sedenjem ali stoječim obdobjem na dolgih potovanjih.
 4. Preprečevanje oteklin in bolečin: Nogavice pomagajo zmanjšati otekanje gležnjev in stopal, kar je pogosto težava med leti.
 5. Podpora mišicam: Kompresijske nogavice nudijo podporo mišicam, kar lahko zmanjša obremenitev na nogah in sklepih med potovanjem.

Pri izbiri potovalnih kompresijskih nogavic je pomembno, da upoštevate pravilno velikost in kompresijski razred, ki ustreza vašim potrebam. Običajno so na voljo v različnih stopnjah kompresije, od lahke do zmerno močne in v različnih barvah. Pred potovanjem se posvetujte s strokovnjakom ali zdravnikom, da vam pomagajo izbrati prave nogavice za vaše potrebe. Pomembno je tudi, da se nogavice pravilno namestijo in nosijo med potovanjem, da dosežete najboljše rezultate.

Kompresijske nogavice za nosečnice

Kompresijske nogavice za nosečnice so posebej zasnovane za pomoč pri preprečevanju otekanja nog in drugih težav z nogami med nosečnostjo. Nosečnice so bolj izpostavljene tveganju za GVT. Kompresijske nogavice lahko zmanjšajo to tveganje Kompresijske nogavice delujejo s pritiskom na noge, zlasti na gležnje, in s postopnim zmanjševanjem pritiska proti kolenom in stegnom. To povečuje pretok krvi iz nog nazaj proti srcu in pomaga preprečevati zastajanje tekočin.
Med nosečnostjo se poveča volumen telesnih tekočin, kar lahko povzroči otekline, zlasti v nogah. Kompresijske nogavice lahko pomagajo zmanjšati otekline.
Hormonske spremembe in povečan pritisk maternice na medenico lahko povečajo tveganje za razvoj krčnih žil med nosečnostjo. Nogavice lahko zmanjšajo to tveganje.

Kako izbrati prave kompresijske nogavice?

Izbira pravih kompresijskih nogavic je ključna. Nepravilna velikost ali stopnja kompresije lahko namreč povzročita več škode kot koristi. Pri izbiri je pomembno upoštevati vaše individualne potrebe, življenjski slog in morebitne zdravstvene pogoje.

Kako pravilno izmeriti velikost kompresijskih nogavic?

Kompresijske nogavice so zasnovane tako, da izvajajo določeno količino pritiska na noge, kar povečuje krvni pretok in preprečuje zastajanje krvi. Če nogavica ni prave velikosti, morda ne bo nudila potrebnega pritiska ali pa bo pritisk premočan, kar lahko vodi v neželene stranske učinke. V videu vam prikažemo kako se pravilno izvede meritev za določitev pravilne velikosti kompresijske nogavice.

Video 01
Video 02

Zakaj izbrati kompresijske nogavice Relaxsan ?

 • Kakovostna izdelava in materiali
 • Različni modeli (kompresijske hlačne nogavice, dokolenke in visokostegenske kompresijske nogavice)
 • Vrhunska kakovost, proizvodnja v Italiji s 34 letno tradicijo in prisotnostjo v 65 državah
 • Nepremagljiva cena – najboljše razmerje med kakovostjo in ceno v Sloveniji
 • Izdelava kompresijskih nogavic po meri v cca. 14 dneh

Pravilna uporaba in nega

Pravilna uporaba in nega kompresijskih nogavic sta ključna za zagotovitev njihove učinkovitosti in trajnosti. Pomembno je, da nogavice nosite redno in sledite navodilom za pranje in sušenje. Nepravilna nega lahko vodi do zmanjšanja elastičnosti in kompresije, kar zmanjšuje učinkovitost nogavic. Redna menjava kompresijskih nogavic je tudi bistvena, saj s časom izgubijo svojo elastičnost.

Kako najlažje obuti kompresijsko nogavico?

Video 01
Video 02

Kje kupiti kompresijske nogavice?

Če vas zanima kje kupiti kompresijske nogavice so pri nas vedno naprodaj v spletni trgovini medicinski.si . V kolikor jih želite kupiti v fizični trgovini pa se lahko oglasite pri nas v Celju v trgovini z medcinskimi in ortopedskimi nogavicami na Vrunčevi ulici 27, kjer opravljamo tudi brezplačno izmero ustreznih nogavic.

Izmero kompresijskih nogavic opravimo profesionalno in v primeru, da so vaše potrebe izven standardni, naročimo izdelavo ravno takšnih nogavic, ki jih potrebujete vi naročimo pri našem proizvajalcu nogavic

Ali lahko dobim kompresijske nogavice na naročilnico?

Vsekakor. Kompresijske medicinske nogavice lahko dobite brezplačno na ZZZS naročilnico, seveda so za različne nogavice (kompresijske dokolenke, kompresijske nogavice, kompresijska nogavica do dimelj)  potrebna različna zdravstvena stanja, ki jih določa ZZZS in jih  morate izpolnjevati – ena od navedenih je : »Zavarovana oseba z limfedemom stopnje I, II ali III enega spodnjega uda ima pravico do medicinskega pripomočka za vzdrževalno zdravljenje, če se po nameščanju povojev obseg spodnjega uda ne zmanjšuje več ali je zaradi nošenja kompresijskega oblačila stanje edema stabilno.

Zavarovana oseba s kroničnim venskim popuščanjem ima po zacelitvi kronične venske razjede (razjeda, ki je celila več kot šest tednov) pravico do kompresijskega vzdrževalnega zdravljenja. 

Zavarovana oseba ima v prvem letu po preboleli trombozi globoke vene spodnjega uda  pravico do kompresijskega zdravljenja; po preteku enega leta ima zavarovana oseba pravico do kompresijskega zdravljenja, če ta spodnji ud oteka več kot 25 % glede na drugega.«

Kompresijske nogavice na naročilnico ZZZS

Kronično vensko popuščanje – ali ste vedeli?

Razširjenost kronično vensko popuščanje spodnjih udov se giblje med 10–50 % odrasle moške populacije in 50–60 % odraslih žensk, klinični znaki krčnih žil pa so prisotni pri 10–33 % odraslih žensk in 10–20 % odraslih moških (1,6). Napredovale oblike kronično venskega popuščanja z otekanjem in trofičnimi okvarami kože, ekcemom in hiperpigmentacijami je zaznati pri 3–11 % prebivalcev. Aktivno vensko razjedo ima 0,3 % odraslih prebivalcev v razvitih državah. Družinsko nagnjenje k nastanku krčnih žil se pojavlja pri 85 % ljudi s krčnimi žilami. Pojavnost kronično venskega popuščanja pri ženskah narašča s številom porodov. Obstaja tudi jasna povezava med telesno težo in kronično venskim popuščanjem.

Zaključek

Kompresijske nogavice so izredno koristne za izboljšanje krvnega pretoka in preprečevanje različnih zdravstvenih težav. Z izbiro pravih kompresijskih nogavic, ki ustrezajo vašim potrebam, lahko izboljšate svoje počutje in kakovost življenja.

Ne glede na to, ali iščete preventivne ali medicinske kompresijske nogavice, je ključno, da se posvetujete s strokovnjaki in izberete pravilno velikost in stopnjo kompresije. S pravilno uporabo kompresijskih nogavic boste lahko uživali v aktivnejšem in bolj udobnem življenju.Strokovno izmero pa opravimo mi.