Negovalna postelja

Negovalna postelja je posebej prilagojena potrebam oseb, ki potrebujejo oskrbo druge osebe in njihovim oskrbovalcem. Negovalne postelje, ki se uporabljajo v bolnišnicah, domovih za starejše občane in domači oskrbi, je mogoče prilagoditi z različnimi dodatki in razširiti njihovo funkcionalnost. Negovalna postelja olajša delo oskrbovalcem pri negi oseb, ki so vezane na posteljo oz. tistim, ki se težje gibljejo. Ker je negovalna postelja medicinska pripomoček, je možno kritje pripomočka na naročilno ZZZS, kar spodbuja uporabo teh postelj tudi v domači oskrbi.

V tem članku razložimo, kaj je negovalna postelja / bolniška postelja, kdo je upravičen do brezplačne električne negovalne postelje in predstavimo različne dodatke, ki so deloma primerni tudi za običajne postelje. Kakšna je cena, dostava in montaža.

Kaj je negovalna postelja?

Negovalna postelja je namenjena ljudem, ki ne morejo sami zapustiti postelje ali pretežni del časa preživijo v postelji. ZZZS  negovalne postelje definirajo kot posteljne sisteme z napravami, ki olajšajo nego oseb v postelji. Zavarovana oseba ima pravico do električne negovalne postelje s trapezom za obračanje, ograjicama in mizico. Električna negovalna postelja ima poseben vložek, ki omogoča nastavitev kota glave in nog postelje, prav tako se lahko postelja dviguje in spušča na željeno višino, za lažje vstajanje osebe, kot tudi lažji premik  osebe iz postelje v voziček in obratno. Negovlana postelja je običajno opremljena z kolesi, kar omogoča enostavno premikanje in obračanje le te. Dodatki, kot so skrajševalci postelje, bočne blazine in zaščitne ograje ali pomoč za vstajanje, so optimalno uporabni s takšno specializirano posteljo. 

Negovalna postelja – glavne značilnosti:

  • Dviganje in spuščanje: Negovalna postelja omogoča uporabnikom, da prilagajajo višino postelje. To je ključno za olajšanje premikanja in prehajanja na posteljo ter za zmanjšanje tveganja za poškodbe tako za uporabnike kot tudi za oskrbnike.
  • Nastavljiv hrbtni in nožni del: Uporabnikom omogočajo udobno prilagajanje položaja med počitkom, spanjem in v času nege. To zagotavlja večje udobje in prilagodljivost.
  • Ograja za preprečevanje padcev: Negovalna postelja je opremljena z ograjo za obe strani, ki preprečujejo morebitne padce iz postelje. To je še posebej pomembno pri oskrbi starejših oseb ali tistih z omejenim gibanjem.
  • Enostavno čiščenje in vzdrževanje: Negovalna postelja je zasnovana za enostavno čiščenje in vzdrževanje, kar olajša oskrbovalcem dolgotrajno uporabo.
  • Kolesa z zaklepi: Negovalna postelja je opremljena s kolesi, ki omogočajo enostavno premikanje postelje po prostoru. Ko je postelja na želenem mestu, se lahko kolesa zaklenejo, da se prepreči nepremičnost.
  • Posebni dodatki: Negovalne postelje ZZZS pogosto predpisuje s posebnimi dodatki, kot so blazine z antidekubitusnim učinkom. Daljinski upravljalniki so danes stalnica, kar pomeni, da se vse negovalne postelje rokujejo preko daljinskega upravljalnika, ki je enostaven za uporabo. 

Razlika med negovalno in bolniško posteljo?

Razlika med bolniškimi in negovalnimi posteljami je predvsem v poimenovanju oz. z izrazom negovalna postelja imenujemo posteljo za nego v  domači oskrbi, z izrazom bolnišnična postelja imenujemo posteljo za nego v bolnišnici.

Negovalna postelja – dodatki

Negovalno posteljo  je mogoče dopolniti z različnimi dodatki in razširiti njihovo funkcionalnost. Ko je potrebna dodatna oprema za lažjo oskrbo, zavarovalnice običajno krijejo tudi stroške za dodatno opremo. Veliko teh dodatkov in vsakodnevnih pripomočkov je mogoče uporabiti tudi z običajnimi posteljami, da bi bivali in ležali udobneje.

Medicinski trapez –  Stabilna opora in olajšanje gibanja v postelji

Medicinski trapezi so oblikovani tako, da nudijo trdno podporo in olajša premike osebam, ki ležijo v postelji. Medicinski trapez je ključen pri prestavljanju, obračanju ali dvigovanju osebe, saj zagotavlja zanesljivo podporo in poveča samostojnost.

Izdelan je iz robustnih materialov, ki zagotavljajo zanesljivost in dolgotrajnost. Enostavno ga je pritrditi na posteljo, prilagoditi njegovo višino ter zagotoviti varno in prijetno uporabo. Opremljen je s močnim ročajem, ki ga oseba lahko prime in mu zaupa pri premikanju. Ročaj je oblikovan tako, da nudi prijeten in varen oprijem.

Poleg povečane mobilnosti uporabnikov, zdravstveni pripomoček olajša tudi delo oskrbovalcem pri raznih postopkih oskrbe. Omogoča enostavnejši dostop do osebe za oskrbo, premik ali obrat ter pomoč pri postavljanju v sedeč položaj.

Naš medicinski trapez  je primeren za različne tipe postelj, vključno z bolnišničnimi in domačimi. Je multifunkcionalen instrument, ki povečuje varnost, udobje in neodvisnost oseb. Lahko so namenski za točno določen tip postelje ali pa so lahko samostoječi in odgovarjajo tudi domačim posteljam, če imajo le te prostor pod posteljo za njihovo namestitev.

Varovalne ograje za negovalne ležišča – Zanesljiv pripomoček za oskrbo in sprostitev

Z varovalnimi ograjami lahko ustvarite okolje, ki je zanesljivo in prijetno za oskrbo ter sprostitev. Te premišljeno izdelane ograje so namenjene zagotavljanju varnega občutka in preprečitvi potencialnih nesreč ali padcev med uporabo  ležišča.

Izdelane so iz robustnih materialov, ki obljubljajo dolgo življenjsko dobo. Montaža je preprosta, prilagodljivost pa zagotavlja optimalno varnost. Oblika ograj je skladna z estetiko negovalnih ležišč, ne da bi pri tem žrtvovali njihovo uporabnost. Priporočeno je, da pred naročilom skrbno premerite svoje ležišče, preverite dimenzije ograje, da bo le ta ustrezala vašemu ležišču.

Varovalne ograje ponujajo različne možnosti, kot so mehanizmi za zapiranje in odpiranje ter nastavitev višine. Tako omogočajo lažji dostop do ležišča za nego, medtem ko hkrati ščitijo pred morebitnimi padci ali nenadnimi gibanji pacienta.

Pri električnih negovlanih posteljah je sestavni del postelje tudi varovalna ograja, s katero lahko upravlja samo ena oseba, kar pomeni, da je potrebna smo ena oseba za dvig oz. spust ograje.

Poleg osnovne varnosti naše ograje dodatno povečujejo udobje. So dovolj visoke, da omogočajo pravilno lego med počitkom in nudijo podporo pacientu pri premikanju. To pripomore k ustvarjanju prijetnega prostora za sproščanje in regeneracijo.

Mize za posteljo in posteljne servirne mize

Ta pripomoček omogoča udobno uživanje hrane in pijače v postelji, lahko pa služi tudi kot podlaga za pisanje, uporabo prenosnika, odlaganje telefona, daljincev ali podobne dejavnosti. Posteljna servirna miza se s stojalom postavijo k sedečemu pacientu v posteljo, medtem, ko se mizica s kolesi premika ob postelji in jo tako lahko ležeča oseba opravlja sama, saj jo po potrebi potegne nad postejo, ali pa premakne ob posteljo. Naše posteljne mize so fleksibilne, prostorsko varčne konstrukcije, katerih mizne plošče je mogoče nastavljati.

Miza za posteljo

Posteljna servirna miza

Vzmetnice in blazine za preleženine

Negovalna postelja potrebuje posebno vzmetnico, ki jo lahko naročite prav tako pri nas. Vzmetnica mora biti  primerne debeline, da se bo lahko gibala ob premikanju vzglavja in nog, biti mora dovolj visoka, da ne ovira premik pacienta na voziček (ne previsoka in ne prenizka). Vzmetnica mora biti iz lateksa in ne sme vsebovati vzmetnic, saj se lahko le te pri nastavitvi kotov poškodujejo. 

Kot že v začetko omenjeno, so osebe, ki so opravičene do negovalne postelje opravičene tudi do blazine, ki  preprečuje preležanine, ali drugače rečeno antidekubitusne blazine. Antidekubitusne blazine so oblikovane za vaše udobje in zdravje. Zmanjšujejo tveganje za preležanine, ki se pojavijo zaradi pritiska na kožo med dolgotrajnim sedenjem ali ležanjem. Naša zbirka vključuje različne vrste blazin, ki nudijo odlično podporo in razbremenitev pritiska na kritičnih točkah telesa. Izdelane so iz visokokakovostnih materialov, ki omogočajo dihanje kože in preprečujejo draženje. Ne glede na vaše potrebe, smo tukaj, da vam pomagamo ohraniti vaše dobro počutje. Zaščitite svojo kožo, izberite antidekubitusne blazine za dolgotrajno udobje in brezskrbno oskrbo. Vaše zdravje je naša prednostna naloga.

Več lahko najdete v naši spletni trgovini:

Antidekubitus blazina s kompresorjem je namenjena za zdravljenje in preprečevanje preležanin prve stopnje, ki jih povzroča dolga bolnišnična ali hišna oskrba, zlasti dolgotrajno ležanje. Kompresor s funkcijo izmeničnega cikla in regulatorja pretoka zraka 6-7 litrov na minuto. Trajanje delovnega cikla 6 minut. Komplet sestavlja antidekubitus blazina dimenzije 200 x 90 x 7,6 cm (velja za napolnjeno blazino), kompresor in komplet za popravilo blazine.

Antidekubitus blazina ima 130 celic in je primerna za osebe s težo do 135 kg.

V kolikor so preleženine osebo že močno prizadele vam v naši ponudbi ponujamo pripomoček za preprečevanje preležanin(dekubitusa) II stopnje Antidekubitus blazina z zamenljivimi elementi in s kompresorjem je namenjena za zdravljenje in preprečevanje preležanin II stopnje, ki jih povzroča dolga bolnišnična in / ali hišna oskrba, zlasti dolgotrajno ležanje. Izmenični cikel napihovanja oz. sprememba kontaktnih točk s povrhnjico naredi nežno masažo, ki omogoča dober pretok krvi in dobro oskrbo tkiv s kisikom, kar preprečuje nastanek razjednih razjed.

Blazine za podlaganje

Blazine za podlaganje so oblikovane posebej za zagotavljanje pravilne podpore in razbremenitev pritiska na različnih delih telesa. So idealne za uporabo pri dolgotrajnem ležanju ali sedenju, saj pomagajo preprečevati nastanek preležanin. Naše blazine za podlaganje so narejene iz kakovostnih materialov, ki zagotavljajo udobje in zračnost.

Preleženina je kožna lezija, ki se pojavi kot posledica pritiska na tkivo, zlasti na koščenih izbočenih mestih. Dolgotrajni pritisk naredi slab krvni obtok s hipoksijo in hipotrofijo tkiva. Nekroza se dejansko pojavi pri ranah in okužbah. Ta bolezen lahko povzroči veliko različnih zapletov, kot so: zastrupitev krvi, osteomielitis, fistule ali rak.  

Vsaka blazina za podlaganje ima svojo funkcijo in je uporabna za posamezen del telesa.

Več si lahko ogledate v naši spletni trgovini:

Pripomočki, ki so ob negovalni postelji še dodatno priporočeni

  • Vodoodporna posteljna prevleka / rjuha, je pripomoček, ki je nujno potreben v kolikor potrebujete negovalno postejo. Vodoodporna posteljna prevleka / rjuha blaži učinke urinske inkontinence. Je terapevtska podpora zdravljenju inkontinence. Je profesionalni medicinski pripomoček 1. razreda in ne povzroča preležanin in drgnjenja. Uporablja se skupaj z vzmetnicami, saj zmanjšuje tveganje za absorpcijo iztrebkov urina, oksigantira kožo in preprečuje nastanek preležanin.
  • Nočna posoda je narejena iz plastične mase,  brez pokrova, z ročajem. Proporočena tudi kot dnevni pripomoček za odvajanje blata in vode.
  • Urinska račka je narejena iz plastične mase, podolgovate oblike z okroglo odprtino, pokrovom, ročajem in pokrovom. Priporočamo jo vsem gibalno  oviranim osebam, za odvajanje urina.
  • Toaletni stol je pripomoček, ki ga oseba, ki potrebuje električno negovalno posteljo skoraj zagotovo potrebuje. Toaletni stol se namesti ob posteljo, kar pomeni, da je gibalno ovirani osebi na dosegu rok.  

V naši spletni trgovini lahko izbirate med slednjimi:

Negovalna postelja cena

Električno negovalno posteljo, si lahko pri nas izposodite preko ZZZS naročilnice brezplačno. Prav tako si jo izposodite tudi brez naročilnice ZZZS, kjer vam mesečno pošiljamo položnico za najem.

V kolikor pa vas zanima nakup električne negovalne postelje pa si lahko več pogledate v naši spletni trgovini:

Vas zanima kako hitro dostavimo negovalno posteljo?

Ker se zavedamo, da osebe, ki potrebujejo električno negovalno posteljo, le to ponavadi potrebujejo včeraj, se potrudimo po svojih najboljših močeh. In kaj to pomeni? Pokličite nas in dogovorili se bomo za termin, ki vam bo ustrezal, v kolikor je mogoče je lahko postelja pr vas tudi v 1 uri. Dostava in montaža je v okolici Celja brezplačna oz. po dogovoru. 

Kdo je upravičen do pripomočka na naročilnico ZZZS?

Zavarovana oseba ima pravico do električne negovalne postelje s trapezom za obračanje, ograjicama in mizico, čeprav večji del dneva ni vezana na posteljo, v primeru, da zaradi bolezni ali poškodbe osrednjega in perifernega živčevja, bolezni mišic, amputacije več udov ali drugih bolezni, ki vodijo v težjo gibalno oviranost ali hude kognitivno-vedenjske okvare, potrebuje stalno delno pomoč, nadzor ali je popolnoma odvisna od tuje pomoči pri izvajanju osnovnih dnevnih aktivnosti.«

Zavarovana oseba ima pravico do električne negovalne postelje s trapezom za obračanje, varovalnima ograjicama in mizico, če je preko noči in večji del dneva vezana na posteljo tako, da je večino osnovnih življenjskih aktivnosti ali negovalnih postopkov treba opraviti v postelji ter pri tem potrebuje pomoč druge osebe.

Zavarovana oseba ima pravico do električne negovalne postelje s trapezom za obračanje, varovalnima ograjicama in mizico, čeprav večji del dneva ni vezana na posteljo, če zaradi bolezni ali poškodbe osrednjega in perifernega živčevja, bolezni mišic, amputacije več udov ali drugih bolezni, ki vodijo v težjo gibalno oviranost, ali hude kognitivno-vedenjske okvare potrebuje stalno delno pomoč, nadzor ali je popolnoma odvisna od tuje pomoči pri izvajanju osnovnih dnevnih aktivnosti.

Statistika ZZZS naročilnic za medicinske pripomočke v letu 2022

V letu 2022 je slovenski Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na področju medicinskih pripomočkov zabeležil zanimive trende. Skupno je bilo izdano kar 533.712 naročilnic za različne medicinske pripomočke. Pri tem izstopa podatek, da je najmanj en medicinski pripomoček v breme ZZZS prejelo 292.830 oseb. Še posebej zanimivo je, da so stroški izdanih pripomočkov v breme ZZZS dosegli kar 98,8 milijona evrov, kar je 11,8 % več glede na predhodno leto. Med vsemi pripomočki je opazno zanimanje za medicinski pripomočki za podporo gibalnih zmožnosti, v kar spadajo medicinske postelje, ki so razvrščene pod šifro 5. V letu 2021 je bilo izdanih 37.626 takih napotnic, medtem ko je število v letu 2022 naraslo na 39.993. To predstavlja rahlo, a pomembno rast, kar potrjuje naraščajočo potrebo po tovrstnih medicinskih pripomočkih v Sloveniji.

Vir:(https://www.zzzs.si/fileadmin/user_upload/dokumenti/sporocila_za_javnost/2023/infografika_ozz_v_2022.pdf)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja