Kako delujejo kineziološki trakovi in vodnik za njihovo nanašanje

Kineziološki trakovi, znani tudi kot kinezi trakovi, so elastični trakovi, ki se uporabljajo za podporo in olajšanje pri mišičnih in sklepnih težavah. Izumil jih je japonski kiropraktik Dr. Kenzo Kase v sedemdesetih letih 20. stoletja z namenom zagotavljanja podpore mišicam in sklepom, ne da bi to omejevalo gibanje telesa. Kineziološki trakovi so medicinski pripomočki, zasnovani za repliciranje debeline in elastičnosti človeške kože, kar omogoča udobno nošenje več dni zapored, tudi med intenzivnimi fizičnimi aktivnostmi.

Kako delujejo kineziološki trakovi?

Zaradi svoje edinstvene zasnove in lastnosti, kineziološki trakovi omogočajo več funkcij: od zmanjšanja vnetja in bolečin, izboljšanja limfne drenaže in krvnega obtoka, do pomoči pri popravljanju drže in izboljšanja senzorne feedback zanke med kožo in centralnim živčnim sistemom. Raziskave na tem področju so pokazale mešane rezultate, nekatere potrjujejo učinkovitost trakov, medtem ko druge kažejo na omejeno ali anekdotsko podporo njihovim terapevtskim trditvam. Kljub temu široka uporaba kinezioloških trakov med profesionalnimi športniki in fizioterapevti kaže na njihovo priljubljenost kot dopolnilo k tradicionalnim metodam zdravljenja in rehabilitacije.

Kako delujejo kineziološki trakovi?

Kineziološki trakovi delujejo na več ravneh, da bi izboljšali fizično počutje in da bi podprli proces celjenja telesa. Njihova edinstvena zasnova omogoča, da kožo nežno dvignejo, kar ustvarja majhen prostor med kožo in mišicami. Ta prostor zmanjšuje pritisk na podkožne bolečinske receptorje in omogoča boljšo cirkulacijo krvi in limfe. S tem izboljšajo odvajanje odpadnih snovi iz tkiv, kar lahko prispeva k hitrejšemu okrevanju in zmanjšanju vnetja.

Mehanska podpora in propriocepcija

Kineziološki trakovi nudijo mehansko podporo mišicam in sklepom, ne da bi pri tem omejevali obseg gibanja, kar je ključnega pomena za ohranjanje funkcionalnosti in preprečevanje nadaljnjih poškodb. Z aplikacijo traku na določeno območje se poveča zavedanje telesa (propriocepcija) o tem, kako naj bi se določen del telesa gibal ali bil obremenjen, kar lahko pomaga pri izboljšanju tehnike in drže med fizičnimi aktivnostmi.

Zmanjšanje bolečine

Ena od glavnih prednosti uporabe kinezioloških trakov je zmanjšanje občutka bolečine. S stimulacijo senzoričnih receptorjev v koži, trakovi pomagajo “zavesti” možgane in zmanjšati percepcijo bolečine v določenem območju. Ta princip deluje na podlagi teorije vrata bolečine, po kateri lahko stimulacija nebolečih vlaken zmanjša prenos signalov bolečine v centralni živčni sistem.

Izboljšanje krvnega obtoka in limfne drenaže

Z dvigom kože kineziološki trakovi omogočajo boljši pretok krvi in limfe skozi prizadeto območje, kar pospešuje procese celjenja in odstranjevanje odpadnih snovi. To zmanjšuje otekanje in vnetje in prispeva k hitrejši regeneraciji tkiv.

Uporaba v športu in fizioterapiji

V športu se kineziološki trakovi pogosto uporabljajo za preprečevanje poškodb, zagotavljanje dodatne podpore med visoko intenzivnimi aktivnostmi in zmanjšanje časa okrevanja po poškodbah. V fizioterapiji pa so trakovi del komplementarne obravnave pri različnih stanjih, od mišično-skeletnih težav do nevroloških obolenj, saj pomagajo izboljšati funkcionalnost in zmanjšati bolečino.

Kljub številnim pozitivnim lastnostim in uporabam kinezioloških trakov je pomembno poudariti, da njihova učinkovitost lahko variira od posameznika do posameznika. Zato je vedno priporočljivo, da se za nasvet o uporabi kinezioloških trakov posvetujete s strokovnjakom, kot je fizioterapevt ali kvalificiran športni trener, ki bo znal pravilno oceniti vaše potrebe in vam svetovati najboljši način uporabe.

Vodnik/Navodila za nanašanje kinezioloških trakov

Nanašanje kinezioloških trakov zahteva določeno mero znanja in spretnosti, da se zagotovi njihova največja učinkovitost in prepreči morebitno draženje kože ali druge težave. Spodaj je podroben vodnik, ki vas bo vodil skozi proces nanašanja kinezioloških trakov.

Priprava kože

1. Čiščenje: Kožo je potrebno temeljito očistiti in posušiti. Vsakršna umazanija, olje ali krema lahko prepreči, da bi se kineziološki trak pravilno oprijel kože.

2. Odstranjevanje dlak: Priporočljivo je, da se dlake na območju, kjer boste kineziološki trak nanesli, skrajšajo ali odstranijo, saj to omogoča boljši stik traku s kožo in zmanjšuje možnost draženja ob odstranjevanju traku.

3. Priprava traku: Odrežite potrebno dolžino traku in zaokrožite robove, da preprečite, da bi se trak prehitro odlepil.

Tehnike nanašanja

Tehnike nanašanja kinezioloških trakov se razlikujejo glede na cilj uporabe, bodisi za podporo mišic, zmanjšanje bolečine, izboljšanje krvnega obtoka ali stabilizacijo sklepov. Spodaj so podrobneje opisane različne tehnike nanašanja za te različne namene.

Tehnika “I” traku za podporo mišic

Ta tehnika je najbolj osnovna in se pogosto uporablja za neposredno podporo specifičnim mišicam. Trak se odreže v obliki črke “I” in nanaša vzdolž mišice, ki jo želite podpreti. Pri tej tehniki je pomembno, da se kineziološki trak nanaša na raztegnjeno mišico, konci traku pa morajo biti pritrjeni na kožo brez raztezanja, da se zmanjša tveganje za draženje.

Tehnika “Y” traku za razdelitev pritiska

Trak odrežite v obliki črke “Y”, da lahko razdelite pritisk na večje mišične skupine ali za lajšanje pritiska na občutljive točke. Ta tehnika se pogosto uporablja pri mišicah, kot je biceps, kjer trak sledi naravni delitvi mišice. Raztezanje traku je odvisno od želene stopnje podpore, pri čemer je ključno, da sta začetek in konec traku pritrjena brez napetosti.

Tehnika “X” traku za prečno podporo

Ko potrebujete podporo preko celotnega sklepa ali mišičnega spoja, se uporablja tehnika “X”. Kineziooški trak se odreže tako, da omogoča prečno prekrivanje preko prizadetega območja. Ta tehnika je še posebej uporabna pri sklepih, kot so kolena ali komolci, kjer lahko dva traka prečkata drug drugega v obliki “X”, da zagotovita dodatno stabilizacijo.

Tehnika mreže za otekline

Za obvladovanje oteklin in izboljšanje limfne drenaže se lahko uporabi tehnika mreže. V tem primeru se več krajših trakov nanaša čez prizadeto območje brez raztezanja, da ustvarijo “mrežo”. Ta tehnika omogoča dvig kože in izboljšuje limfno drenažo, kar pomaga pri zmanjševanju otekline.

Kineziološki trak - tehnika mreže

Krog za občutljive točke

Pri tehniki kroga se kineziološki trak nanaša neposredno na občutljive točke ali “trigger pointe”. Trak odrežite v obliki majhnega kroga ali uporabite že pripravljene krožne trakove. Ta tehnika se uporablja za lajšanje lokalizirane bolečine in je lahko uporabna pri pogojih, kot je sindrom miofascialne bolečine.

Po nanašanju

  • Aktivacija lepila: Po nanosu traku nežno podrgnite po njem, da s toploto rok aktivirate lepilo. To bo pomagalo traku, da se bolje oprime kože.
  • Preverjanje: Po nekaj minutah preverite, ali je kineziološki trak pravilno pritrjen in ali občutite kakšno nelagodje. Če trak povzroča bolečino ali prekomerno zateguje kožo, ga odstranite.

Nasveti za odstranjevanje trakov

  • Nežno odstranjevanje: Trak vedno odstranjujte počasi in v smeri rasti dlak, da zmanjšate draženje kože.
  • Uporaba olj: Če je trak težko odstraniti, lahko na robove traku nanesete olje za dojenčke ali drugo blago olje, da olajšate odstranjevanje.

Pravilno nanašanje kinezioloških trakov lahko znatno pripomore k izboljšanju vaše telesne drže, zmanjšanju bolečin in pospešitvi procesa okrevanja. Vedno pa je priporočljivo, da se za natančna navodila in tehniko nanašanja posvetujete s strokovnjakom, kot je fizioterapevt ali certificiran inštruktor kineziološkega tapinga.

Več o uporabi kinezioloških trakov si lahko preberete v našem priročniku za pravilno in varno uporabo kinezioloških trakov.

Zaključek

Kineziološki trakovi ponujajo številne koristi za podporo mišic, izboljšanje krvnega obtoka, zmanjšanje bolečin in stabilizacijo sklepov. Ključno je, da trakove pravilno nanesete in odstranite, da maksimirate njihove prednosti in preprečite morebitno draženje kože. Z malo prakse in upoštevanjem teh nasvetov lahko kineziološke trakove učinkovito uporabljate za izboljšanje vaše fizične aktivnosti in okrevanja po poškodbah.

VIRI IN LITERATURA:

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2021/0401/p434.html

https://share.upmc.com/2017/12/what-is-kinesiology-tape/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja