Vodič za izbiro blazine proti preležaninam (antidekubitusne blazine)

Blazine proti preležaninam pogosto imenujemo tudi antidekubitusne blazine. Ta izraz izhaja iz latinske besede “decubitus”, ki pomeni ležati navzdol, in predpono “anti-“, kar poudarja njihovo vlogo pri preprečevanju preležanin. Antidekubitusne blazine so zasnovane z mislijo na potrebe posameznikov, ki so zaradi različnih zdravstvenih stanj prisiljeni preživeti veliko časa v ležečem ali sedečem položaju, ter služijo kot pomembno orodje v boju proti nastanku in razvoju preležanin. Njihova uporaba je ključnega pomena v zdravstvenih ustanovah in domačem okolju, kjer skrb za ranljive posameznike zahteva posebno pozornost in preventivne ukrepe.

Blazine proti preležaninam

Kaj so preležanine?

Preležanine, znane tudi kot dekubitusi, so poškodbe kože in podkožnega tkiva, ki nastanejo zaradi dolgotrajnega pritiska na kožo. Najpogosteje se pojavijo na delih telesa, kjer kosti izstopajo, kot so pete, križnica in komolci. Obstajajo štiri stopnje preležanin, ki segajo od rdeče, neboleče kože do globokih ran, ki razkrivajo mišice ali kosti.

  • Stopnja I: Koža je nepoškodovana, vendar je na prizadetem območju rdečina, ki ne pobeli pod pritiskom. Območje je lahko boleče, trdo, mehko, toplejše ali hladnejše v primerjavi z okoliško kožo.
  • Stopnja II: Pojavijo se odprte rane, odrgnine ali mehurji. Koža je lahko poškodovana ali odprta, kar povzroči boleče, rdeče območje okoli rane.
  • Stopnja III: Preležanina se razširi globlje v tkivo pod kožo, oblikuje se razjeda, ki lahko razkrije maščobo, vendar še ne doseže mišic.
  • Stopnja IV: Najbolj resna faza, kjer je preležanina tako globoka, da razkriva mišice, kosti in lahko vključuje poškodbe tetiv in sklepov. Obstaja veliko tveganje za okužbo.

Pomen izbire prave blazine proti preležaninam

Blazine proti preležaninam igrajo ključno vlogo v strategijah za preprečevanje in zdravljenje preležanin. Njihova osnovna funkcija je distribucija telesne teže na način, ki minimizira pritisk na občutljive dele telesa, kjer je tveganje za nastanek preležanin največje. Zmanjšanje pritiska je temeljnega pomena, saj prekomerni pritisk na določenem območju kože za daljše časovno obdobje lahko ovira krvni obtok, kar vodi do poškodb tkiva in nastanka preležanin.

Trenje in strižne sile sta še dva dejavnika, ki prispevata k nastanku preležanin. Trenje nastane, ko koža drsi po površini, na primer pri premikanju ali prilagajanju položaja v postelji. Strižne sile nastanejo, ko dva objekta drsita v nasprotnih smereh, kar lahko poškoduje kožo in podkožje. Blazine proti preležaninam so zasnovane tako, da zmanjšujejo te sile s pomočjo materialov, ki omogočajo boljšo prilagodljivost in zmanjšajo potrebo po premikanju, hkrati pa zagotavljajo podporo, ki preprečuje potiskanje telesa v neželene smeri.

Pravilna izbira blazine proti preležaninam je odvisna od več dejavnikov, vključno s stopnjo tveganja posameznika za razvoj preležanin, njegovim zdravstvenim stanjem, telesno težo in priljubljenim ležalnim položajem. 

Uporaba teh blazin lahko zmanjša možnost za nastanek preležanin pri ljudeh, ki so temu tveganju še posebej izpostavljeni. Raziskave kažejo, da so nekatere vrste blazin, kot so tiste z alternirajočim pritiskom ali narejene iz posebne pene, do 60 % bolj učinkovite pri preprečevanju preležanin v primerjavi s standardnimi bolnišničnimi penastimi blazinami. To pomeni, da lahko uporaba teh blazin znatno zmanjša verjetnost za nastanek preležanin (https://www.cochrane.org/CD013761/WOUNDS_what-are-benefits-and-risks-beds-mattresses-and-overlays-preventing-and-treating-pressure-ulcers).

Katera je najboljša blazina proti preležaninam?

Blazine proti preležaninam so na voljo v različnih izvedbah, vključno s penastimi, gelastimi in zračnimi variantami, za sedenje ali ležanje, vsaka pa ima svoje prednosti.

Penaste blazine

Penaste blazine proti preležaninam so izdelane iz visoko goste pene, ki zagotavlja podporo in udobje. Njihova glavna prednost je sposobnost enakomerne razporeditve teže uporabnika, kar zmanjšuje pritisk na tista območja telesa, ki so najbolj izpostavljena tveganju za nastanek preležanin. Penaste blazine proti preležaninam so primerne za osebe z nizkim do srednjim tveganjem za razvoj preležanin in so enostavne za čiščenje ter vzdrževanje, kar jih naredi praktično izbiro za dolgotrajno uporabo. Zaradi svoje robustnosti in dostopnosti so odlična izbira za splošno uporabo doma ali v zdravstvenih ustanovah.

Gel blazine

Gel blazine proti preležaninam so znane po svoji sposobnosti, da se prilagodijo konturam telesa, kar omogoča boljšo razporeditev pritiska in zmanjšuje točkovne obremenitve. Gel, ki se uporablja v teh blazinah, deluje kot blažilec, absorbira pritisk in zmanjšuje tveganje za nastanek preležanin. Gel blazine proti preležaninam so idealne za osebe, ki preživijo večji del dneva v sedečem ali ležečem položaju, saj zagotavljajo dodatno zaščito pred preležaninami. Poleg tega gel blazine ponujajo dodatno hladilno učinkovitost, kar je koristno za zmanjšanje potencialnega nelagodja zaradi toplote.

Zračne blazine

Zračne blazine proti preležaninam predstavljajo vrhunec tehnologije za preprečevanje preležanin, saj omogočajo dinamično prilagajanje pritiska, kar zagotavlja maksimalno zaščito pred preležaninami. Sistem napihljivih celic samodejno uravnava pritisk in omogoča cirkulacijo zraka, kar preprečuje dolgotrajno obremenitev na katerikoli del telesa in spodbuja zdravo krvno cirkulacijo. Zračne blazine so zasnovane za uporabo pri osebah z visokim tveganjem za razvoj preležanin ali za tiste, ki že trpijo za to težavo. Njihova sposobnost prilagajanja in zagotavljanja stalne podpore naredi zračne blazine neprecenljive v procesu zdravljenja in rehabilitacije.

Poleg izbire prave vrste blazine je pomembno tudi redno ocenjevanje stanja kože, spreminjanje položaja telesa, da se prepreči dolgotrajni pritisk na enem mestu, in zagotavljanje ustrezne higiene ter nege kože. Učinkovita uporaba blazin proti preležaninam lahko znatno izboljša kakovost življenja posameznikov, ki so nagnjeni k temu stanju, in pripomore k hitrejšemu celjenju obstoječih ran.

Izdelki, na voljo z naročilnico ZZZS

Dva izdelka iz naše ponudbe so dostopna na naročilnico Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Blazina proti preležaninam za posteljo

Šifra pripomočka: 0801

Zdravstveno stanje: Grozeči dekubitus

Doba trajanja: 36 mesecev

Oseba, pooblaščena za izdajo naročilnice: Osebni zdravnik ali diplomirana medicinska sestra.

Več informacij in naročilo: https://medicinski.si/izdelek/antidekubitusna-blazina-s-kompresorjem-lad462/

Blazina proti preležaninam za sedež

Šifra pripomočka: 0802

Zdravstveno stanje: Grozeči dekubitus

Doba trajanja: 36 mesecev

Oseba, pooblaščena za izdajo naročilnice: Osebni zdravnik ali diplomirana medicinska sestra.

Več informacij in naročilo: https://medicinski.si/izdelek/blazina-za-sedez/ 

Oba izdelka ponujata učinkovito zaščito in pomoč pri preprečevanju nastanka preležanin, kar je še posebej pomembno za osebe z zmanjšano mobilnostjo ali tiste, ki so dolgotrajno prisiljeni v ležeč ali sedeč položaj. Možnost pridobitve teh pripomočkov na naročilnico ZZZS je pomembna informacija za vse, ki se soočajo s tveganjem za razvoj dekubitusa, saj omogoča lažji dostop do kvalitetnih rešitev za izboljšanje kakovosti življenja in zdravstvenega stanja.

Zaključek

Blazine proti preležaninam so nepogrešljivi medicinski pripomočki za posameznike z visokim tveganjem za nastanek teh bolečih ran. Z razumevanjem različnih vrst blazin in njihovega delovanja lahko izberete najboljšo možno rešitev za svoje potrebe ali potrebe svojih bližnjih. Pravilna izbira in uporaba blazine lahko znatno izboljša kakovost življenja in pripomore k hitrejšemu celjenju preležanin. Ne pozabite, da je poleg uporabe prave blazine ključnega pomena tudi redna nega kože in spremembe položaja telesa, da zagotovite najboljše možne rezultate.

VIRI IN LITERATURA:

https://www.cochrane.org/CD013761/WOUNDS_what-are-benefits-and-risks-beds-mattresses-and-overlays-preventing-and-treating-pressure-ulcers

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja