Kaj je hodilni mavec in katere so 3 prednosti

Naša paleta medicinskih pripomočkov je bogatejša za inovativni izdelek, imenovan hodilni mavec. Ta predstavlja alternativo tradicionalnim mavcem in je posebej zasnovan za posameznike, ki si želijo vzdrževati stabilnost, podporo in mobilnost med okrevanjem po poškodbi ali operaciji, ne da bi pri tem uporabljali klasičen mavec.

Kaj je hodilni mavec?

Hodilni mavec je medicinski pripomoček, posebej zasnovan za posameznike med procesom okrevanja po poškodbah ali operacijah na spodnjih okončinah, predvsem stopalu, gležnju ali podplatu. Gre za inovativno alternativo klasičnim mavcem, ki omogoča pacientom večjo mobilnost med okrevanjem. Hodilni mavec je običajno izdelan iz visokokakovostnih materialov, ki zagotavljajo trpežnost in udobje. Njegova prilagodljiva zasnova omogoča individualno prilagajanje tesnosti glede na potrebe uporabnika, kar zagotavlja optimalno udobje med nošenjem.

hodilni mavec

Ena od ključnih prednosti hodilnega mavca je v tem, da omogoča bolj neovirano izvajanje vsakodnevnih aktivnosti v primerjavi s klasičnim mavcem. Uporabniki lahko ohranjajo neodvisnost in mobilnost, kar prispeva k pozitivnemu duševnemu in fizičnemu stanju med okrevanjem. Poleg tega se hodilni mavec ponaša tudi z odstranljivo notranjo podlogo, ki olajša vzdrževanje higiene, s čimer zagotavlja boljše počutje uporabnika med celotnim procesom rehabilitacije.

Hodilni mavec omogoča večjo mobilnost

Hodilni mavec bistveno pozitivno vpliva na mobilnost posameznika med procesom okrevanja in se izkazuje kot boljša alternativa v primerjavi s klasičnim mavcem iz več razlogov.

Hodilni mavec omogoča večjo mobilnost, saj je zasnovan tako, da podpira naravno gibanje stopala in gležnja. Prilagodljivost materialov in oblika omogočata pacientu, da ohranja neodvisnost in izvaja vsakodnevne aktivnosti, kot so hoja, stopanje in celo vzpenjenje po  stopnicah. Sposobnost prilagajanja tesnosti glede na posamezne potrebe dodatno prispeva k udobnosti med gibanjem, kar je ključnega pomena za spodbujanje aktivnega okrevanja.

Hodilni mavec je boljši od klasičnega, saj zmanjšuje pritisk na poškodovane dele telesa, še posebej na stopalo, gleženj ali podplat. To pomeni, da pacient lahko varno hodi, ne da bi tvegal dodatne poškodbe ali nelagodje. Prav tako se prilagaja anatomiji stopala, kar dodatno pripomore k zmanjšanju obremenitve in povečanju udobja med nošenjem.

Poleg tega hodilni mavec omogoča hitrejše okrevanje, saj spodbuja aktivno sodelovanje pacienta pri rehabilitaciji. Zmožnost ohranjanja mobilnosti med okrevanjem ne le pospešuje proces celjenja, temveč tudi pomaga preprečevati morebitne zaplete, povezane s pomanjkanjem gibanja.

Hodilni mavec s svojo inovativno zasnovo predstavlja napredno rešitev, ki združuje podporo, udobje in mobilnost, kar ga postavlja v prednost pred klasičnimi mavci v kontekstu okrevanja po poškodbah ali operacijah na spodnjih okončinah.

Z hodilnim mavcem lažje vzdržujemo higieno

Hodilni mavec se izkaže kot boljša izbira za vzdrževanje higiene v primerjavi s klasičnimi mavci iz več ključnih razlogov.

Hodilni mavec je opremljen z odstranljivo notranjo podlogo, kar omogoča enostavno čiščenje in vzdrževanje. Ta funkcionalnost je ključnega pomena za ohranjanje čistega in higienskega okolja okrog poškodovanega območja, saj omogoča redno čiščenje podloge in preprečuje morebitno kopičenje bakterij ali neprijetnih vonjav.

Materiali, uporabljeni pri izdelavi hodilnega mavca, so običajno zasnovani tako, da omogočajo prezračevanje in prehajanje zraka. To ne le zmanjšuje možnost zadrževanja vlage, ampak tudi ustvarja bolj suho in udobno okolje za pacienta. Suho okolje je ključno za preprečevanje nastanka bakterij in mikroorganizmov, kar dodatno povečuje higieno poškodovanega območja.

Odstranljiva podloga omogoča tudi enostavno sušenje po pranju, kar prispeva k ohranjanju suhega in svežega območja okoli poškodbe. S tem se zmanjšuje tveganje za neprijetne vonjave, ki so lahko prisotne pri klasičnih mavcih, kjer je težje doseči učinkovito prezračevanje in sušenje.

Celostno gledano, hodilni mavec ne zagotavlja le podpore in mobilnosti, ampak tudi omogoča boljše pogoje za ohranjanje higiene okoli poškodovanega območja. Ta lastnost je še posebej pomembna v procesu okrevanja, saj prispeva k celostnemu dobremu počutju pacienta in zmanjšuje možnost zapletov zaradi pomanjkanja higiene.

Hodilni mavec je lažji od klasičnega

Lahkost in manjša teža hodilnega mavca predstavljata še eno ključno prednost, ki izboljšuje izkušnjo uporabnika med okrevanjem:

  • Manj občutka utrujenosti

Zaradi lahkosti materialov hodilni mavec zmanjšuje občutek utrujenosti pri nošenju. Uporabniki doživljajo večje udobje in manj obremenitev na spodnjih okončinah.

  • Bolj udobno gibanje

Manjša teža omogoča bolj naravno gibanje.Uporabniki se lažje prilagajajo spremembam terena in se počutijo bolj svobodno med hojo.

  • Primernost za različne uporabnike

Lahek hodilni mavec je posebej priročen za otroke, starejše in tiste z manjšo fizično močjo. Posamezniki različnih starosti in telesnih sposobnosti lahko enostavno uporabljajo hodilni mavec brez prekomernega napora.

  • Manj obremenitev sklepov

 Manjša teža mava zmanjšuje obremenitev na sklepih spodnjih okončin. To je še posebej pomembno pri dolgotrajni uporabi, saj se zmanjšuje možnost bolečin ali neugodja.

Raznolikost hodilnega mavca

Izbiro ustreznega hodilnega mavca izberete po priporočilu zdravnika in uporabnosti, ki je odvisna od vaše težave. Hodilni mavci se razlikujejo po:

  • Višini hodilnega mavca (en, dva ali trije ježki na golenici)
  • Možnosti napihovanja

V kolikor vam je zdravnik priporočil napihljiv čevelj, ki ima vgrajeno črpalko za boljšo stabilizacijo, pritiskajte črpalko dokler ne bo podloga anatomsko oblikovana po vaši nogi oz. dokler ne začutite pritiska na nogo. Če je pritisk, ki ga izvajate, previsok, ga lahko sprostite s pomočjo sprostitvenega ventila tako, da ga zasukate v pravo smer – “DEFLATE”. Po spuščanju zraka, ventil vrnite na prvotno mesto – “INFLATE”.

  • Možnosti nastavitve kota

V kolikor vam je zdravnik priporočil hodilni mavec nastavljiv v stopinjah, torej je terapevt med zdravljenjem navedel določen nagib / kot okončine, uporabite priloženi posebni ključ ALLEN in popustite disk. Za dostop do stopinj zavrtite pokrov diska. Ko nastavite predpisano stopnjo nagibanja, z dvema premikajočima se zatičema za pomikanje z vzvratno tipko pritisnite tipko.

Zaključek

Hodilni mavec, inovativna alternativa klasičnim mavcem, izkazuje svojo vrednost z izjemnimi prednostmi v procesu okrevanja po poškodbah ali operacijah na spodnjih okončinah, kot so:  hudi zvini, stabilen zlom stopala in gležnja, stabilizacija gležnja v pred- ali pooperativni fazi, stabilen zlom tibialov in peronov, raztrgana Ahilova tetiva, poškodbah vezi in tetiv. Prilagodljiva zasnova, ki omogoča individualno prilagajanje tesnosti in udobja, zagotavlja pacientom stabilnost, podporo ter, kar je najpomembnejše, večjo mobilnost. 

Hodilni mavec izstopa tudi zaradi svoje higienske učinkovitosti, ki jo omogoča odstranljiva notranja podloga. Ta funkcionalnost, skupaj z možnostjo prezračevanja, zagotavlja optimalno okolje za ohranjanje higiene okoli poškodovanega območja, kar neposredno prispeva k boljšemu počutju in preprečuje morebitne zaplete.

Lahkost in manjša teža predstavljata ključno dodano vrednost hodilnega mavca. Uporabniki doživljajo manj utrujenosti, bolj udobno gibanje ter manjšo obremenitev sklepov. Prilagodljivost, primernost za različne skupine uporabnikov in povečana nosljivost postavljajo hodilni mavec kot napredno rešitev, ki učinkovito združuje podporo, udobje in mobilnost.

S temi lastnostmi postaja hodilni mavec nepogrešljiv del sodobne ponudbe medicinskih pripomočkov, ki prispeva k celostnemu izboljšanju kakovosti življenja posameznikov med procesom zdravljenja in okrevanja.

VIRI IN LITERATURA:

https://www.zurnal24.si/magazin/lepota-telo/skorenj-namesto-mavca-99255

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja