Prikaz vseh 4 rezultatov

MEDICINSKE KOMPRESIJSKE DOKOLENKE

Kompresijske medicinske dokolenke so posebne vrste nogavic, ki so zasnovane za medicinsko uporabo s ciljem izboljšanja cirkulacije in zmanjšanja oteklin v spodnjih okončinah. Te dokolenke zagotavljajo enakomerno kompresijo okoli stopala in gležnjev ter postopoma zmanjšujejo kompresijo navzgor proti kolenu ali stegnom.

Kako delujejo kompresijske medicinske dokolenke? Kompresijske medicinske dokolenke delujejo s pomočjo pritiska, ki se izvaja na noge. Ta pritisk pomaga izboljšati pretok krvi nazaj proti srcu, zmanjša zastoj krvi v venah ter preprečuje otekanje in nelagodje. Kompresijske dokolenke uporabljajo močnejšo kompresijo v spodnjem delu noge in postopoma zmanjšujejo kompresijo navzgor, kar pripomore k boljšemu pretoku krvi.

Kako se razlikujejo od preventivnih kompresijskih dokolenk? Glavna razlika med kompresijskimi medicinskimi dokolenkami in preventivnimi kompresijskimi dokolenkami je stopnja kompresije in medicinska namembnost. Kompresijske medicinske dokolenke ponujajo močnejšo in prilagojeno kompresijo, ki jo določi zdravnik ali specialist, glede na specifično stanje pacienta. Preventivne kompresijske dokolenke pa so običajno namenjene športnikom ali ljudem brez medicinskih težav, ki želijo izboljšati učinkovitost med športnimi aktivnostmi ali zmanjšati utrujenost mišic.

Za koga so primerne kompresijske medicinske dokolenke? Kompresijske medicinske dokolenke so še posebej koristne za ljudi z naslednjimi stanji:

  1. Venska insuficienca: To je stanje, pri katerem vene ne delujejo pravilno, kar lahko privede do otekanja, krčnih žil in drugih venskih težav.
  2. Tromboza: Kompresijske medicinske dokolenke se pogosto uporabljajo za preprečevanje in zdravljenje tromboze (nastajanje krvnih strdkov) pri bolnikih z visokim tveganjem.
  3. Pooperativno okrevanje: Po operacijah, zlasti na spodnjih okončinah ali trebuhu, lahko kompresijske medicinske dokolenke pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek krvnih strdkov.
  4. Nosečnice: Nosečnice, ki imajo otekanje nog ali druge venske težave, lahko uporabijo kompresijske medicinske dokolenke za lajšanje simptomov.

Pravilna uporaba kompresijskih medicinskih dokolenk pod nadzorom zdravnika lahko pomaga izboljšati kakovost življenja, zmanjšati nelagodje in preprečiti morebitne zaplete povezane z venskimi težavami.